Het edelmetaal goud

Geplaatst op

 

Een gouden ketting is in vele gevallen echt een statussymbool. Talloze culturen zijn welhaast geobsedeerd door goud als edelmetaal. We nemen even wat interessante zaken met je door als het gaat om gouden sieraden. 

Wijdverspreid en kostbaar

Omdat goud wijd verspreid is in de wereld, werd het ontdekt door veel verschillende volkeren op verschillende plaatsen. En bijna iedereen die het vond was ervan onder de indruk. Goud was een van de eerste metaalsoorten die bij onze soort bekend was. Wanneer we denken aan de historische vooruitgang van de technologie, beschouwen we de ontwikkeling van de ijzer- en koperbewerking als de grootste bijdragen aan de economische en culturele vooruitgang van onze soort – maar goud was er eerst.

Gemakkelijk te bewerken

Goud is het gemakkelijkst van alle metalen om te bewerken. Het komt voor in een vrijwel zuivere en verwerkbare vorm, terwijl de meeste andere metalen meestal worden gevonden in ertslagen die moeilijk te smelten zijn. De eerste toepassingen van goud waren ongetwijfeld decoratief, en de schittering en duurzaamheid (het tast noch aan, noch bezoedelt) brachten het in verband met godheden en koningshuizen in vroege beschavingen.

Magisch en mysterieus

Goud is altijd krachtig spul geweest. De vroegste geschiedenis van de menselijke interactie met goud is lang verloren gegaan, maar de associatie met de goden, met onsterfelijkheid, en met rijkdom zelf zijn gemeenschappelijk voor vele culturen over de hele wereld.

Gouden munten

Vroege beschavingen stelden goud gelijk met goden en heersers (dat is nog wel een beetje zo), en goud werd gezocht in hun naam en gewijd aan hun verheerlijking. Mensen hechten bijna intuïtief een hoge waarde aan goud en stellen het gelijk aan macht, schoonheid en de culturele elite. En aangezien goud wijdverspreid is over de hele wereld, vinden we overal in oude en moderne beschavingen hetzelfde denken over goud terug.

 

Goud, schoonheid en macht zijn altijd samengegaan. Goud werd in de oudheid verwerkt tot heiligdommen en afgodsbeelden (“het Gouden Kalf”), tot borden, bekers, vazen en allerlei soorten vaten, en natuurlijk tot sieraden voor persoonlijke versiering.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op onze site nemen we met je door wat je kunt doen als het gaat om het zoeken van een geweldige garderobe.

Contactgegevens

Via info @ maatjeplus.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden