Geplaatst op
We hebben er ongetwijfeld allemaal weleens van gehoord. Maar wat organisaties precies met influencer marketing zouden kunnen doen, dat ontdek je in dit artikel.
Of je het nu leuk vindt of niet, we kunnen niet langer ontkennen dat influencers razend populair zijn. Iedereen heeft wel iemand die ze online graag volgen. Voor bedrijven kunnen samenwerkingen met deze personen best interessant zijn. Wij laten je in dit artikel daarom zien wat jouw bedrijf met influencer marketing zou kunnen doen.
Wat houdt het precies in?
Influencer marketing is een marketingtechniek waarin bedrijven samenwerken met de eerder genoemde online persoonlijkheden. Ze proberen hiermee in te spelen op de invloed (in het Engels influence) die zij op hun publiek hebben. Vaak hebben ze namelijk een trouwe groep volgers die aandacht luisteren naar alles dat ze zeggen; zij hechten veel waarde aan de woorden van hun favoriete digitale persoonlijkheid.
De betaalde samenwerking tussen het bedrijf en de influencer noemen we influencer marketing. Vaak komt deze tot uiting in de vorm van een blogpost, een video of een foto met bijbehorende tekst op één van de sociale kanalen.
Lees ook: ‘Micro-marketing: een ‘goedkoop’ alternatief voor influencer marketing?’
De voor- en nadelen van influencer marketing
We hebben een groot voordeel – het feit dat velen waarde hechten aan de woorden van een influencer – al benoemd. Maar wat zijn nog meer redenen om met een influencer aan de slag te gaan, en wat zijn de minder positieve kanten van het verhaal? Wij zetten ze voor je op een rij.
De voordelen
- In een digitaal tijdperk waarin de consument wordt overspoeld door reclame, zoeken ze wellicht afleiding bij hun favoriete influencer. Voor hun hebben ze het over om wat reclame te doorstaan.
- Door op zoek te gaan naar een specifieke influencer met een overeenkomstige doelgroep, kun je reclameboodschappen heel specifiek afstemmen op de klant waarnaar jij op zoek bent. Voor iedere niche is er wel een influencer te vinden. Door met hen samen te werken, vergroot je de kans dat je boodschap bij jouw doelgroep aankomt.
- Zoals eerder gezegd zullen velen een boodschap van hun favoriete influencer aannemen, in tegenstelling tot wanneer het van een bedrijf afkomstig is.
De nadelen
- De influencer is zijn of haar eigen persoon; alles wat ze dus buiten jouw samenwerking om doen, kan invloed hebben op jouw bedrijf. Deze acties worden onbewust namelijk aan jouw merk gelinkt.
- Influencer marketing is een arbeidsintensieve marketingmethode. Je moet continu in contact blijven met diegene of zijn/haar managementteam, maar ook de zoektocht naar de juiste persoon kost veel tijd.
Influencer marketing: wat moet je wel, en wat moet je niet doen?
✅ Doelstellingen vastleggen: wat wil je bereiken met de samenwerking? En welke boodschap wil je overbrengen op je doelgroep?
❌ Weinig zelfkennis: past influencer marketing wel bij je bedrijf? Hoe je het wendt of keert, het is uiteindelijk iets dat vooral onder de jongere doelgroepen populair is.
✅ Identificeer verschillende influencers: maak een lijstje met potentiële kandidaten en benader verschillende tegelijk. Zo kun je bijvoorbeeld beter vaststellen wat de marktconforme prijs van een samenwerking is.
❌ Laat je niet verblinden door het aantal volgers: dat iemand een grote doelgroep kan benaderen, wil niet zeggen dat hij of zij – en hun doelgroep – per se bij jouw bedrijf past.
✅ Maak duidelijke afspraken: wat voor content gaan jullie plaatsen, hoe vaak zal het gedeeld gaan worden… enzovoorts. Leg deze afspraken ook schriftelijk vast.
❌ Na afloop geen contact houden: ook al is de samenwerking voor één of een aantal posts, het is altijd handig om de deur op een kiertje te houden.